Dansk trav- og galopsport har derfor taget initiativ til at etablere en whistleblowerordning, der har til formål
- At øge mulighederne for, at aktive i hestevæddeløbssporten, ansatte ved væddeløbsbanerne og i hestevæddeløbssportens organisationer samt samarbejdspartnere kan ytre sig om kritisable forhold indenfor hestevæddeløbssporten uden at frygte for negative konsekvenser.
- At beskytte personer, som indgiver oplysninger til Whistleblowerordningen, og
- At opdage fejl og forsømmelser og derved højne hestevæddeløbssportens integritet.
Whistleblowerordningen er et supplement til den direkte og daglige kommunikation om fejl og utilfredsstillende forhold m.v. Ordningen udgør desuden et supplement til muligheden for at rette henvendelse til f.eks. nærmeste leder, personale-/HR-afdeling eller hestevæddeløbssportens organisationer.
Hvem kan benytte ordningen?
Whistleblowerordningen kan benyttes af alle ansatte (eller tidligere ansatte) ved væddeløbsbanerne eller i hestevæddeløbssportens organisationer, alle aktive i hestevæddeløbssporten, herunder trænere, ryttere, kuske, hesteejere, hjælpere, frivillige m.fl. samt samarbejdspartnere. Hvis personen er under 18 år, kan forældre rette henvendelse på vegne af den unge person.
Andre, f.eks. deltagere i hestevæddeløbssportens arrangementer, vil som udgangspunkt ikke være omfattet.
Hvilke oplysninger er omfattet?
Whistleblowerordningen behandler oplysninger om alvorlige forhold, som har betydning for dansk trav- og galopsports virke og omdømme. Der foretages i hvert enkelt tilfælde en konkret vurdering af, om der er tale om sådanne alvorlige forhold, herunder strafbare forhold, grove eller gentagne overtrædelser af lovgivningen, grove eller gentagne overtrædelser af væsentlige interne retningslinjer, grove personrelaterede konflikter, seksuel chikane og bevidste handlinger, der skader hestevæddeløbssportens organisationer, væddeløbsbanerne eller samarbejdspartnere.
Det forudsættes, at den person, der indberetter et forhold, har viden eller begrundet mistanke om, at der er begået sådanne alvorlige forhold.
Hvordan indgives oplysninger?
Du indberetter anonymt via dette link
I forbindelse med indberetningen til ordningen anbefales det, at whistlebloweren har læst "Vejledning om anvendelse af dansk trav- og galopsports Whistleblowerordning". Vejledningen danner den overordnede ramme for Whistleblowerordningen og beskriver bl.a., hvordan indberetninger behandles og hvilke rettigheder man har som whistleblower. 4. maj 2021
Sker indberetningen anonymt?
Indberetninger kan både foretages ved navn og anonymt. En whistleblower, der ønsker at være anonym, skal således være opmærksom på, at der ved henvendelsen ikke oplyses navn, telefonnummer, e-mailadresse eller andet personhenførbart. Desuden vil vedkommende skulle være opmærksom på, at der ikke ved upload af filer, herunder dokumenter, film, fotos mv., utilsigtet afgives oplysninger om vedkommendes identitet.
Hvis whistlebloweren har indsendt oplysninger uden at oplyse dennes identitet eller kontaktoplysninger, vil det alene være muligt for kontaktpersonen at kommunikere med whistlebloweren via den digitale whistleblowerportal. Det er derfor vigtigt, at whistlebloweren følger med i sagen ved løbende at logge sig ind og svare på eventuelle spørgsmål fra kontaktpersonen.
Undersøgelser på baggrund af anonyme henvendelser kan give anledning til vanskeligheder i praksis og kan i værste fald føre til at en indberetning om ulovligheder m.v. må henlægges, uden at det er muligt at undersøge sagen til bunds. Derfor opfordres der ikke til, at oplysninger indgives anonymt.
Hvordan behandles indberetninger?
Alle indberettede sager modtages og behandles af Whistleblowerordningens kontaktperson.
Når en indberetning er modtaget, sender kontaktpersonen en kvittering til whistlebloweren. Kontaktpersonen foretager en indledende vurdering af, om der er grundlag for en egentlig sagsbehandling af forholdet eller om henvendelsen skal henlægges som åbenbart grundløs, f.eks. fordi den angår forhold eller er indgivet af en person, der ikke er omfattet af Whistleblowerordningen.
Hvis indberetningen ligger inden for ordningens anvendelsesområde, og der er grundlag for en realitetsbehandling af indberetningen, iværksætter kontaktpersonen en nærmere undersøgelse af forholdet under inddragelse af oplysninger fra whistlebloweren, personer indenfor dansk trav- og galopsport samt i relevant omfang under inddragelse af eksterne personer eller myndigheder.
Når kontaktpersonen har færdigbehandlet indberetningen, vil sagen blive forelagt for den administrative ledelse i Dansk Travsports Centralforbund, Dansk Galop og Dansk Hestevæddeløb med anbefaling til den videre opfølgning. Herefter vil der blive truffet en endelig beslutning om håndteringen af indberetningen.
Code of conduct for dansk travsport
Generelt
Som licenshaver, medarbejder eller politisk valgt repræsentant i sportens organisationer, lokalt som nationalt, har vi alle et fælles ansvar for, hvordan vi agerer, repræsenterer og fremstiller travsporten.
Alle skal foregå med et godt eksempel, følge de regler og normer som findes samt optræde sportsligt korrekt overfor såvel heste som mennesker.
I travsporten spiller hestene hovedrollen. Hestenes velbefindende skal altid komme i første række.
En fri og åben debat gavner travsporten. Samtidigt er det vigtigt, at vi respekterer og viser hensyn til hinanden i ord og handling - samt stræber efter at være konstruktive og saglige, når vi fremfører vores synspunkter. Dette såvel internt i organisationen som eksternt uanset tid og sted.
Gennem at være gode ambassadører skal vi alle arbejde for at tiltrække nye interessenter til travsporten.
Vi må alle reagere og tage ansvar, hvis nogen bryder vores fælles retningslinjer.
En vigtig forudsætning er at være ærlig og et godt forbillede. Vi skal konkurrere på lige vilkår og derfor aktivt agere mod enhver form for dyremishandling, snyd, doping, mobning og / eller vold. Derigennem bidrager vi til sportens troværdighed.
For os handler travsport om retfærdighed, respekt, værdighed og glæde – og vi agerer for at vise det.
Særskilt for sportens aktive
Sportens aktive er på mange fronter forbilleder i sporten og de bør derfor gå forrest med et godt eksempel ved:
• gennem en ordentlig omgangstone at medvirke til at skabe en god stemning i såvel det daglige arbejde som på løbsdage.
• at acceptere og bakke op bag beslutninger, som er truffet af hensyn til fællesskabets bedste, herunder at udvise forståelse for, at fællesskabet står over den enkelte
• at erkende og italesætte, at vi trækker på samme hammel og at løsninger kan være bedst for fællesskabet, selvom de ikke umiddelbart gavner den enkelte.
• at afstå fra at pleje særinteresser i strid med fællesskabets bedste.
• at vise respekt for kolleger og funktionærer. Undgå at handle i affekt, men mød omgivelserne i en tiltaleform, som du også selv ønsker at blive mødt.
• at fremstå som seriøse sportsfolk, der selv i en konkurrencesport kan glæde sig på andres vegne.
• i videst muligt omfang at stå til rådighed overfor medierne, både i sejrens og nederlagets stund, og være bevidst om, at man spiller en vigtig ambassadørrolle i kontakten med medierne.
• at være bevidste om at din attitude kan være afgørende for om nye interesserenter involverer sig i travsporten, det være sig hesteejere, publikum eller sponsorer.
For at ejerskifte en dansk registreret travhest skal hestens registreringsattest indsendes til DTC, underskrevet af såvel køber som sælger.
Dette skal i hht. bekendtgørelse nr. 1448 af 15-122009 fra Fødevarestyrelsen, ske senest 30 dage efter at en hest er handlet.
Køber opfordres til at sikre sig, at hesten er gældfri ved overtagelsen.
Ejerskifte kan ikke registreres, hvis der er gæld på hesten i henhold til løbsbestemmelsernes § 73.
Intet ejerskifte har gyldighed overfor DTC, banerne eller udenlandske travsportsorganisationer, før dette er registreret.
Blanketter:
Ansøgning om genpart af hestepas
Adfærdskodeks om matchfixing for Dansk Travsports Centralforbund og Dansk Galop
Formål
DTC og Dansk Galop ønsker at sikre hestevæddeløbssportens grundlæggende holdninger i relation til etik og fair play.
Grundholdning
DTC og Dansk Galop har en nul-tolerancepolitik i relation til enhver for matchfixing, doping og anden uetisk adfærd.
Regler
De nærmere regler, som forbyder matchfixing, doping og anden uetisk adfærd er fastsat i Travkalender Nr.1 for DTC og Dansk Væddeløbsreglement.
Personkreds
Alle ryttere, kuske og trænere, som har licens udstedt af DTC og Dansk Galop samt officials er omfattet af nærværende kodeks og regler fastsat i Travkalender Nr.1 for DTC og Dansk Væddeløbsreglement.
Anmeldelses- og vidnepligt
Det er et fælles ansvar, at reglerne overholdes. Det er en grundlæggende kerneværdi, at alle hestevæddeløbssportens aktører er samarbejdsvillige og ærlige, når der rejses tvivl om, hvorvidt en konkurrence er foregået på fair vilkår og uden, at nogen har snydt.
Derfor har alle pligt til at underrette DTC og Dansk Galop, hvis de får kendskab til eller har grund til at antage, at reglerne er overtrådt. Man har ligeledes pligt til at møde op og tale sandt, hvis man bliver bedt herom i forbindelse med afklaringen af en sag.
Sanktioner
Konsekvenserne af en overtrædelse af reglerne er fastsat i Travkalender Nr.1 for DTC og Dansk Væddeløbsreglement, og sanktionen kan være inddragelse af pengepræmie, idømmelse af bøde samt permanent eller tidsbegrænset udelukkelse fra hestevæddeløbssporten.
Forbud mod spil
Der er forbudt ryttere, kuske og trænere at spille, formidle spil eller gennem tredjeperson deltage i spil i løb, hvori de selv deltager eller hvori deltager heste, som trænes af den pågældende.
Krav
Som aktør i hestevæddeløbssporten skal du:
- Kende reglerne.
- Aldrig indgå væddemål eller spille i de løb, hvori du deltager.
- Undgå at involvere dig i enhver form for manipulation af hestevæddeløb.
- Informere DTC og Dansk Galop hvis du bliver bekendt med overtrædelser af reglerne.
Kontaktinformation
Har du spørgsmål eller oplysninger om matchfixing eller tilsvarende uetisk adfærd, kontakt da:
Antidoping Danmark tlf. 70 70 70 94
Se i øvrigt www.antidoping.dk/matchfixing
Anonym henvendelse via whistleblowerordning til advokat Pernille Sonne, pso@sonnelaw.dk
Her kan du downloade Travkalender Nr. 1, der indeholder dansk travsports regler og vedtægter, samt Udstyrslisten med tilladt og forbudt udstyr m.m.
Travkalender Nr. 1
DTC's Udstyrsliste
DTC og Dansk Galop ønsker at sikre, at børn og unge kan udøve deres interesse for hestevæddeløb i rammer, der sikrer dem mod seksuelle overgreb.
Regler
Det er lovpligtigt for sportsorganisationer at indhente Børneattester på nye trænere, instruktører og ledere, før de ansættes til at have direkte kontakt med børn under15 år. En børneattest indeholder oplysninger om én eller flere af følgende typer straffelovsovertrædelser
- Incest, samleje eller anden kønslig omgang med børn under 15 år
- Udbredelse eller besiddelse af børnepornografi
- Blufærdighedskrænkelse over for børn under 15 år
DTC og Dansk Galop indhenter hvert år i samarbejde med landets væddeløbsbaner og tilknyttede foreninger børneattester hos Rigspolitiets kriminalregister på følgende persongrupper:
- Ansatte på væddeløbsbanerne
- Frivillige der har tilknytning til ungdomsarbejdet på banerne
- Aktive med licenstyper, hvor det kan antages, at de pågældende kan blive inddraget i ungdomsarbejdet. Her tænkes særligt på alle med professionel licens
Kriteriet for indhentning af børneattester er - som hos Dansk Idrætsforbund - at der er tale om personer, som har en direkte kontakt med børn og unge under 15 år.
Oplysningerne er fortrolige og underlagt tavshedspligt, og skal derfor behandles på en betryggende måde for alle parter.
Sanktioner
Hvis en Børneattest måtte vise, at en person er straffet for sædelighedsforbrydelser, jf. straffelovens §§ 210, 222 – 225, 232 og 235 træffer et udvalg nedsat af DTC og DTC og med deltagelse af repræsentant for DIF beslutning om konsekvenserne herunder om permanent udelukkelse fra hestevæddeløbssporten.
Forebyggelse
Udover at foretage et tjek i Kriminalregisteret er det vigtigt, at alle er opmærksom på blufærdighedskrænkende eller upassende opførsel, som ikke kan betragtes som almindeligt accepteret.
Emnet beskyttelse af børn og unge tages jævnligt op på de møder, DTC, Dansk Galop og banerne afholder, ligesom der sker en information herom på www.trav.dk, www.danskgalop.dk og i de publikationer, som de to hovedorganisationer udgiver.
Desuden har DTC og Dansk Galop tæt kontakt med Danmarks Idrætsforbund om beskyttelse af børn og unge. Dansk Idrætsforbunds pjece ” Det uhørte overgreb” om forebyggelse af seksuelle overgreb er til rådighed for alle aktive og kan desuden læses på DTC’s og Dansk Galops hjemmesider samt bestilles i organisationers sekretariater.
Anmeldelses- og vidnepligt
Alle har pligt til at underrette DTC og Dansk Galop, hvis de får kendskab til eller har grund til at antage, at et seksuelt overgreb er sket. Man har ligeledes pligt til at møde op og tale sandt, hvis man bliver bedt herom i forbindelse med afklaringen af en sag.
Kontaktinformation
Har du spørgsmål eller oplysninger, kan DTC kontaktes på tlf. 88 81 12 00 og Dansk Galop kan kontaktes på tlf. 88 81 12 13.
Vedtaget af DTC og DG.