Juni månedens profil – ord overflødige. Sådan lød introduktionen fra Dansk Hestevæddeløb og Bet25, da de kårede Steen Juul. Men selvom hans resultater og væsen taler for sig selv, er der ufatteligt mange ord, man kunne bruge om manden, der har opnået og oplevet imponerende ting. Med utal af vundne storløb og flere Derbysejre end to hænder kan tælle, er han et forbillede inden for træningen af heste og en vaskeægte survivor. Der er ingen inden for sporten, der ikke kender ham, og det er med stor ydmyghed, at jeg som forsat ny i sporten vil prøve at skrive om denne måneds profil – Steen Juul.
Ydmygheden fortsætter ved Steen Juul, der i al beskedenhed knytter følgende ord til titlen som månedens profil: "Det er jo tegn på, at hestene har præsteret nogle flotte ting – det er jo dem, der leverer." Uanset om det er hestene eller Steen Juul, der leverer, bliver der i hvert fald leveret gang på gang. Steen Juul har i mange år været en afgørende figur i travsporten, og i juni måned dominerede han og hestene også i den grad, særligt imponerede Steen, AKA Mr. Grand Prix, til Jydsk 4-års Grand Prix den 30. juni.
På denne Grand Prix dag, efter allerede at have kørt seks løb samme dag, leverede Juul og hesten Jigger et løb, der fik alle i publikumsrækkerne op og stå, og leverede et løb, de tilstedeværende næppe glemmer.
Men hvordan fanden, ja undskyld mig, holder man et skarpt fokus på en lang løbsdag, hvor det absolut mest afgørende venter sidst på dagen? ”Man prøver bare at fokusere på det løb, man er i; det er en form for rutine,” forklarer Steen og fortsætter: ”Det kan både være positivt og negativt, men går et løb dårligt på dagen, må man ryste det af sig og have fuld fokus på det næste.” Steen får det til at lyde så nemt, og jeg kan ikke lade være med at tænke på det danske fodboldlandshold, der knap kan holde fokus i 90+ minutter.
Det er hver enkelt hest der ved bedst
Lige dér er hele mit fokus dog på Steen Juul, og jeg er ikke den eneste med fokus på ham og sporten – publikumsantallet på banerne er stærkt stigende, og den 30. juni var på ingen måder en undtagelse. Gør det noget ved jeres fokus, og hvad med hestene? Har det en positiv eller negativ effekt på dem? Har man været nødt til at ændre på de velsmurte rutiner nu? spørger jeg Steen, som jeg anser som et lille træningsorakel. Dette skal vi nok skal komme mere ind på senere.
Til denne kavalkaderække af spørgsmål, jeg dog netop lige har stillet Steen, svarer han: ”Man kan godt mærke på hestene, at tingene er anderledes – og det er både godt og dårligt. Nogle heste bliver mere nervøse på en løbsdag, andre bliver mere tændte,”
Trods det stigende antal mennesker på lægterne, ændrer Steen dog ikke på rutinerne: ”Vi gør stort set det samme – det er bedst ikke at ændre for meget i rutinen op til løb. Det har hestene det bedst med. Larmen skal bare læres ind.” Men hvad med dig, Steen, følger jeg op. Hvordan mærker du opmærksomheden? Du er jo i princippet en, der bare gerne vil dyrke sporten, du elsker. Hvordan har du det med, at vi også ønsker at vide noget om dig som privatperson?
”Jeg er jo nok lidt indelukket, og jeg prøver nok at holde mig lidt væk. Men jeg accepterer også, at der er nogle ting, der følger med. Det er jo også et servicefag det her, og jeg vil jo gerne servicere spillerne og dem, der interesserer sig for sporten,” siger Steen. Mens jeg skriver ned, fortsætter han: ”Jeg kan jo godt undvære det (opmærksomheden, red.), men man bliver jo heller aldrig træt af succes – det er jo pragtfuldt, hvordan jeg kan leve af min hobby.”
Træningens kunst
Og nu kommer vi så tilbage til Steen og træningen. For med alle de resultater han bærer med sig, så ved man et og andet om hvordan en hest skal trænes, og netop hans tilgang til trænergerningen er én af de afgørende grunde til at vi er så heldige at se Steen deltage i det ene løb efter det andet: ”Jeg elsker at træne hestene og være med dem i dagligdagen, men det er jo skønt og bedst at være med i konkurrencerne. Det er der, man får signalerne fra hestene, der kan bruges i træningen. Jeg kunne jo også bare træne uden at køre selv, men det er i løb, man får den feedback, man kan bruge til at forbedre hesten.”
Steen er oprindeligt fra Skive, og det var dér, han først fik øjnene op for, hvor meget en forskellig tilgang til træning faktisk betyder. "Det var jo lidt en anden tid dengang, men de fleste heste stod jo det meste af tiden i bokse på banerne, og så bemærkede jeg, at amatørtrænernes heste leverede meget bedre, og de stod jo ude hele tiden på marker, hvilket jo passer meget bedre til deres natur," siger Steen. Han påpeger, hvordan det nu er normalt, at heste er ude og ikke i bokse, men opmærksomheden på, hvordan små ting og justeringer kan have stor betydning for hestene, blev allerede vækket i ham som ung.
Dette leder os tilbage til, hvorfor Steen helst selv vil køre de heste, han træner. "Selvfølgelig kunne andre også køre dem, men vi bemærker hver især forskellige ting, og når jeg selv kører, mærker jeg nøjagtigt, hvad hesten har brug for, at vi ændrer – jeg har det bedst med selv at være med. Jeg er jo lidt af en perfektionist."
En presset perfektionist med perspektiv?
Når man tænker på Steen Juul, er det svært ikke at tænke på en vinder. Men kommer hans perfektionisme fra det stigende pres, eller er det en del af Steen? Jeg spørger Steen ind til, om han er mærket af presset og antagelsen om, at han selvfølgelig leverer hver gang. "Man mærker det både og – det er en selvfølge, vi skal vinde – men det er ikke et pres mere. Vi gør det så godt, vi kan. Når man har gjort sit bedste, kan man ikke være herre over, om det går godt eller dårligt."
Her holder jeg en lille pause, for jeg kan mærke, at det er nu, det giver mening at jeg spørger ind til nogle af de ting, der også er en del af Steens livshistorie, de dele der ikke bare er æresrunder og applaus fra tilskuerrækkerne. For Steen Juul har karrieren ikke kun være præget af succes, han har også oplevet alvorlige sygdomsforløb og ulykker, heriblandt et traumatisk flystyrt han mod alle odds kom levende fra. Jeg spørger ham ind til, om disse oplevelser har haft betydning for hans perspektiv og væren i livet og sporten.
”Jeg har altid været perfektionist, men det er ikke længere bare hestene, det hele handler om. Det er klart, når man oplever dyk i livet, at det giver en anden tilgang til livet," indrømmer han.
I samtalen fornemmer jeg hvordan Steens opmærksomhed er rettet mod dem der er omkring ham, hvilket bekræftes da han uddyber: ”Der er jo en slående kontrast til, hvad andre oplever af frygtelige ting, så man er jo nødt til at tage det, man laver, lidt lettere.” Samtidig er det også netop dét, nemlig Steens træning af hestene, der har fået ham til at rejse sig igen og igen. Og igen. Og Steen lægger da heller ikke skjul på, at hver gang de stiller op til løb, så er det for at være blandt de bedste. Man bliver heller ikke en af de bedste uden at forholde sig til det, man gør, eller hvorfor man gør det, og det er tydeligt at mærke, at Steen er en person, der forholder sig til det, han gør.
Og én af de bedste har Steen Juul været længe, og det er, som han siger: ”bare om at nyde det, så længe det går godt.” Indtil videre er det gået meget mere end bare godt. Travsporten har været heldig med Steen Juul, og hvis man nogensinde var i tvivl om, hvor længe det kan blive ved med at gå godt, så var Grand Prix-løbet i juni en kæmpe indikator på, at det uden tvivl vil gå godt i lang tid endnu for Mr. Grand Prix.
Du kan se det fantastiske Grand Prix løb her.
Se sejrsinterview her
Hvis du er mere nysgerrig på Steen Juul, kan du også læse bogen om ham – den kan du købe her