Hvorfor ligger løbsdagene hvor de gør, og hvad betyder det for de aktive? I har stillet spørgsmål til årets sæsonplan og nu kan du læse vores svar.
I forbindelse med offentliggørelsen af sæsonplanen for 2025 gav vi jer muligheden for at stille spørgsmål direkte via vores sociale medier eller anonymt på vores hjemmeside. Nu har vi samlet jeres spørgsmål og besvaret dem.
Vi håber, at dette giver en dybere indsigt i arbejdet bag sæsonplanen og de parametre, der påvirker de endelige valg. Dyk ned i spørgsmål og svar her, og bliv klogere på processen, der ligger bag sæsonplanen.
Bag arbejdet med sæsonplanen ligger et omfattende data- og analysearbejde, hvor vi fastlægger antal løbsdage på banerne gennem tre primære parametre: analyse af forrige års løbsdata, det lokale hestemateriale og det kommercielle aspekt.
Arbejdet starter hvert år i april, hvor vi gennemgår data fra de foregående år og vurderer eventuelle ændringer. Ud fra tal for 2023 har vi set på antallet af løb og lokale aktive heste for at beregne en faktor, der viser, om en bane ligger over eller under gennemsnittet af tilmeldte heste. Denne faktor står dog ikke alene; vi vurderer også banens geografiske placering og kommercielle potentiale, som kan påvirke antallet af løbsdage yderligere.
Beslutningen om fordeling af løbsdage er derfor baseret på en grundig vurdering af, hvor det primære hestemateriale er lokaliseret. Dataene viser, hvor der er flest heste i forhold til banernes geografiske placering, og denne viden bruges strategisk som en del af den samlede plan for sporten.
Med hensyn til de geografiske og kommercielle parametre lægger vi løbsdage der, hvor vi kan bidrage mest til sportens økonomiske kredsløb og sikre en stabil indtjening. Geografisk har vi som mål at reducere de aktive udgifter ved at placere løbene tættere på hestenes lokalområder, så transportomkostninger og fraværsdage fra arbejde kan minimeres. Kommercielt er placeringen og antallet af løbsdage vurderet ud fra banernes evne til at tiltrække tilskuere og dermed øge omsætningen til både banen og sporten.
Fordelingen af løbsdage besluttes altså ud fra et helhedsperspektiv, hvor sportens økonomi, geografiske dækning og de aktive hestes behov spiller sammen i én samlet strategi for at sikre og understøtte sporten bedst muligt.
Ved udarbejdelsen af galopdage anvendes de samme parametre som for andre løbsdage. Vi har fastholdt niveauet fra sidste år og tænker sporten som ét hele, hvilket betyder, at der er lagt vægt på at maksimere både det mulige hestemateriale og den kommercielle attraktivitet, som galoppen udgør.
Ud fra denne vurdering er der lavet en fordeling på tværs af banerne, som er foretaget i samarbejde med den daværende galopchef og nuværende ansvarlige for provinsgaloppen for at sikre det bedst mulige flow for både aktive og banernes økonomiske muligheder.
Dobbeltløbsdage med både elite- og breddeløb er et nyt format, som testes for at skabe flere muligheder for de aktive og maksimere værdien der, hvor både hestematerialet og de kommercielle muligheder er stærkest. De forskellige løb på disse dage er tilpasset lokale og regionale heste, hvor propositionerne retter sig mod forskellige typer heste.
Selvom enkelte dage kan have mindre overlap, er løbene tilrettelagt, så hver aktiv kan vælge de løb, der passer bedst til dem og deres heste. Initiativet med adskilte bredde- og elitedage er også planlagt ud fra, hvornår det er mest værdifuldt både kommercielt og for de aktive.
Derfor er løbsdagene placeret på attraktive tidspunkter, hvor publikum har de bedste muligheder for at deltage, hvilket samtidig skaber en bedre oplevelse for de aktive. Initiativets formål er værdiskabelse og vil derfor blive evalueret løbende for at sikre, at det fungerer som ønsket, og justeringer vil blive foretaget i kommende sæsonplaner, hvis det er nødvendigt.
Placeringen af løb i weekender er en bevidst satsning for at skabe vækst i sporten ved at bygge en stærkere bredde, som samtidig styrker eliten.
Sportens langsigtede succes kræver et solidt fundament, og ved at give bredden flere muligheder lægger vi grunden til en større og stærkere elite. Jo mere vi understøtter bredden, desto bedre bliver hele sportens niveau – en bredere base af aktive deltagere skaber samtidig også et bedre fundament og flere muligheder for at tiltrække nye aktive til sporten.
Selvom dette kan være udfordrende på kort sigt for professionelle stalde, er weekendløbene vigtige for sportens økonomiske fremtid og dermed bedre for både elite og bredde på den lange bane. Vi har tillid til, at professionelle stalde kan tilpasse sig dette.
Hvis sporten skal opretholde eller øge det præmieniveau, vi har i dag, kræver det en stærk økonomisk indsats – en proces, som vi allerede har sat i gang og vil fortsætte med i 2025. Placeringen af løb med senere starter eller i weekender er afgørende, fordi det er her, kunderne og potentielt nye aktive er, og dermed er det den bedste mulighed for sportens vækst og økonomiske fremtid.
Jydsk 2-årings Grand Prix ligger i år en uge senere end sædvanligt, hvilket giver hestene lidt ekstra tid til at komme godt i gang. Vi har nøje vurderet placeringen for at undgå, at de unge heste har en alt for lang og intensiv sæson. Vores mål er at sikre en balanceret startfrekvens for de 2-årige, som kan give dem erfaring uden at risikere overbelastning. Derudover ønsker vi ikke, at de skal konkurrere i de største løb helt frem mod december.
Vi er opmærksomme på, at spillere gerne vil lære hestenes evner at kende, men hensynet til hestene vil og skal altid komme forud for hensynet til spillernes vidensgrundlag.