"Bare han får sine æbler"

Der er ro i maven omkring Biot – eller det er i hvert fald sådan parret, der ejer den hurtige vallak, prøver at føle her i de sidste timer før det hele kulminerer til Jydsk Galopderby d. 29. juni til 100-års jubilæum ved Jydsk Væddeløbsbane. Biot, opkaldt efter en by i Sydfrankrig af særlig betydning for det århusianske ejerpar, er en af favoritterne til det absolut største galopløb i provinsen.


Der er meget på spil, når de dygtigste heste og jockeyer alle samles i den samme startboks kl. 16.00. Men så længe Biot har fået sine æbler, som medejer Dorte Moe Jacobsen udtrykker det, skal han nok holde fokus og levere. Jeg taler med ejerne, Keld og Dorte Moe Jacobsen, kort efter de netop har været nede med æbler og sige deres sidste ”held og lykke” til lørdagens stjerne, før de lader ham få fred op til løbet, og spørger man parret, er Biot bestemt klar til opgaven i morgen.

 

Fra venstre: Biots opdrættere, Karin Salling og til højre: ejer Keld Moe Jacobsen, efter Biot sejr i 2023 Foto: Burt Seeger

Biot er speedy og har nogle flotte resultater bag sig, herunder en sejr i storløbet Dansk Kriterium. Med den dygtige galoptræner Lea Olsen bag sig, er der gode chancer for, at ejerne, Keld og Dorte Moe Jacobsen, kan løbe ned i vindercirklen i morgen.


Den århusiansk-baserede træner Lea Olsen stod også bag sidste års sejr i det Jydske Galopderby. Lea er en vigtig del af ejerparrets beslutningsproces. Det var en tilfældighed, at de to ejere, og to tidligere ryttere i henholdsvis dressur og spring kom ind i verdenen som galophesteejere.

De savnede at være omkring de majestætiske dyr, og da de faldt over en annonce for årgangsauktion af galopheste, sprang de til og endte simpelthen med at købe en hest. Siden hen er der kommet flere til og Lea Olsen blev deres træner, og hun har ikke forladt deres beslutningsproces siden. ”Lea er med hele vejen, når vi skal vælge en hest. Det er vigtigt, at den passer til hendes træningsstil,” fortæller Keld. Sammen valgte de Biot.


Jeg spørger yderligere ind til valget af Lea, og det er klart, at hendes lokale forankring også er afgørende: ”Det betyder meget for os, at vi kan komme ud på banen (Jydsk Væddeløbsbane, red.) og hilse på hestene, følge med i deres trivsel og træning,” siger Dorte. Med besøg flere gange om ugen er det også heldigt, at både hest og træning kan finde sted, i deres egen by, på Jydsk Væddeløbsbane.

Biot, vinder af Dansk Kriterium 2023, på Klampenborg Galopbane Foto: Burt Seeger

"Storløb har en ganske særlig stemning"


Men vi skal tilbage til den store dag, det Jydske Galopderby, der venter dem i morgen. Hvordan har man det op til sådan en dag? Meget er på spil; hård træning og store investeringer kulminerer alt sammen i morgen. Men der er en solid jysk ro plantet i det århusianske par: ”Vi prøver at være rolige og tage det som en hvilken som helst anden løbsdag. Vi forsøger at holde lav profil. Biot kan mærke, hvis vi er nervøse, så vi forsøger at holde ro. Det tror vi på er vigtigt for hesten,” forklarer Keld.


Hver gang jeg taler med mennesker, der lever for sporten, rammes jeg af en beundring over, hvordan hestene altid er i centrum. Selvom Keld uddyber, hvor fantastisk det er at have en hest meldt til et storløb som dette, er det stadig afgørende at lade roen fylde, så Biot kan have de bedste betingelser.


Lidt sitren i kroppen kan parret dog ikke løbe fra, og som Dorte siger: ”Storløb har en ganske særlig stemning.” og ejerparret har en helt særlig stolthed omkring Biot. Selvom kroppen sitrer som vi nærmer os storløbsdagen i morgen, er Dorte ikke i tvivl om Biots evner: ”Han har lige gået et helt kanon løb for 14 dage siden. Vi kan bestemt ikke klage.”


Således, med ingen grund til at klage - slutter vores samtale. Så længe Biot har fået sine æbler, er der ingen grund til at tro, at han ikke får et fantastisk løb i morgen.

Det er i løb nr. 6, at provinsens største galopløb finder sted – Jydsk Galopderby. Biot har æbler i maven, Jacob Johansen som rytter, en solid træner, og et stolt og kærligt ejerpar bag sig. 


Du kan stadig nå at komme med i morgen, du finder billet og information her

Fik du læst...

Se flere nyheder