Bedækningstal for travsporten 2024: Optimisme trods fald

Bedækningstallene for 2024 er opgjort, og der er både negative og positive konklusioner at uddrage.

Opdateret d. 10.10 2024

Med bedækningstallene for travsporten opgjort, lander det samlede antal bedækkede og inseminerede hopper med hingste udbudt i Danmark på 530. Dette repræsenterer et fald på 6 % i forhold til sidste år hvor antallet var 563. Ifølge Peter Stenå, avlsansvarlig hos Dansk Hestevæddeløb, er der dog ikke direkte grund til bekymring, og travsporten kan fortsat møde fremtiden med optimisme.

Selv om et fald i antallet ikke er det, vi stræber efter, er et fald på kun 6% i betragtning af de generelle markedsforhold faktisk ganske tilfredsstillende,” udtaler Peter Stenå. Han påpeger samtidig, at andre dele af hestesporten har oplevet et dobbelt så stort fald, og at nabolandene ser lignende tendenser inden for travsporten.

Tallene for galopavlen er endnu ikke endeligt opgjort, men de foreløbige indikationer viser også et fald i bedækningstallene – dog ikke så markant som i vores nabolande. Vi vil opdatere artiklen, når de endelige tal foreligger.

En indsats for at styrke dansk travavl

Peter Stenå understreger vigtigheden af de initiativer, der blev iværksat i foråret for at stimulere avlen. I samarbejde med Menhammar Stuteri og Ansager Hestehospital gav man mulighed for billigere bedækninger med tophingste. Et initiativ, som Peter Stenå er særlig glad for, at man har indgået.

Menhammar-opkøbet har været med til at fremme incitamentet til inseminering. Det er en virkelig stor ting, når vi fra Dansk Hestevæddeløb kan være med til at give opdrætterne sådan et tilbud, og dermed implementere tiltag, der kan fremme bedækningsinitiativet ude i sporten. Det er skønt, at det er blevet taget så godt imod.”siger Stenå.

Fremtidstro trods fald

Selvom både trav- og galopsporten oplever et fald i bedækningstallene, kan sporten glæde sig over, at det ikke er i samme omfang som resten af hestebranchen. De aktuelle tal vidner om en vedvarende interesse for og villighed til at investere i avlen og sporten, hvilket ifølge Peter Stenå kan tolkes som et godt skridt mod en stærkere fremtid.

De 5 meste benyttede hingste i Danmark i 2024

Classichap (us) 44 – Cash Gamble (s) 37 – Maharajah (s) 31 - Googoo Gaagaa (us) 29 – Garfield 22
Du kan se den samlede listen med bedækninger her

Fik du læst...

Se flere nyheder