Dansk Hestevæddeløb og Bet25 kårer Brigadier som Månedens Præstation i august.

Brigadier var først over stregen i Bet25 Dansk Derby i august – og den bedrift har kastet yderligere hæder af sig.

Det blev Brigadier, der trak sig sejrrigt ud af ”kampen om det blå bånd”, og modtog laurbærkransen med det blå silkebånd som synligt bevis på derbysejren på Klampenborg Galopbane.

Med brasilianske Elione Chaves i sadlen vandt Brigadier det 115. derby i et tæt opløb med Zidane og My Fortune, og for træner Bent Olsen var knap to og et halvt minut kulminationen på mange års arbejde.

”Derbyet er det største man kan vinde, og det er en kæmpe forløsning for det store arbejde, der ligger bag. Det starter allerede, når hesten er et år gammel. Så arbejder man målrettet og gradvist med at føre hesten frem til derbyet. Der er måske 140 meldte heste, så det at den er iblandt de op til 15 startende heste, er i sig selv en stor bedrift. At den så vinder er selvfølgelig kæmpestort, og man kan roligt sige, at så er dens sæson jo allerede reddet,” fortæller Bent Olsen.

Brigadier og jockey Elione Chaves vinder Bet25 Dansk Derby 2024.

Vinterens hårde arbejde belønnes på en sommerdag
Bag derbysejren foran tusindvis af tilskuere en solrig sommeraften på Klampenborg Galopbane ligger timevis af forberedelse for at komme igennem nåleøjet og dyste om den ypperste titel på dansk grund. ”Vi har brugt vinteren på konditionsarbejde, hvor vi har haft en klar plan for at bygge hesten op. De sidste 14 dage op til derbyet kan du ikke rigtig ændre noget formmæssigt, så her handler det i større grad om at overvåge hesten, jo nærmere du kommer på, at den skal præstere”, fortæller Bent, der i teamet omkring Brigadier har Christina Pedersen som hestens faste trænermakker.

Skærpet fokus i derbyugen
Det kræver noget særligt at vinde et derby, og ifølge Bent Olsen er Brigadier også en helt særlig galophest. ”Han er helt speciel. Han er en stor og stærk dreng, der er modtagelig for arbejde. Han har også sin egen mening, som man mærker en gang imellem – men det er jo en helt naturlig betingelse, vi arbejder med”, fortæller Bent, der også beretter om et skærpet fokus i dagene op til derbyet. ”Man kan godt mærke, at der er meget på spil. Temperamentet er lidt større i dagene op til derbyet, og så kan tonen enkelte gange også blive lidt hårdere blandt os, der arbejder med hesten. Men det er jo helt naturligt, at følelserne er lidt uden på tøjet, for vi vil det jo alle så meget.”

Christina Pedersen tager imod Brigadier iført laurbærkransen med det blå silkebånd.
Bent Olsen lader følelserne få frit spil i vindercirklen.

Drømmen om The Triple Crown og en plads i historiebøgerne
Det er få galopheste forundt at vinde et derby, men for Bent Olsen slutter drømmen ikke her. Den 12. oktober lægger Klampenborg Galopbane græs til Dansk St. Leger – det sidste ben i ”The Triple Crown”, som også tæller Dansk 2000 Guineas og Bet25 Dansk Derby. Vinder Brigadier Dansk St. Leger har den vundet alle tre løb – og dermed The Triple Crown, som ingen hest (redaktionen bekendt) endnu har formået på dansk grund.

Det kræver også en særdeles alsidig hest, da distancerne i de tre løb spænder fra Dansk 2000 Guineas’ 1600 meter til de 2800 meter, Brigadier skal tilbagelægge til Dansk St. Leger. Her skal Bent Olsen endnu engang følge hesten fra sidelinjen – en følelse, der altid er speciel. ”Når først jockeyen er i sadlen, er det hele lidt ude af dine hænder som træner. Det er altid en speciel følelse at overlade hesten til en anden,” fortæller Bent Olsen, der må vente til oktober, når timevis af forberedelse igen skal omsættes til en mulig sejr og plads i historiebøgerne til Brigadier.

- - -

Få dage før artiklens tilblivelse, gik Brigadiers ejer, Lone Kaj Nielsen, bort i en alder af 87 år.

Med Brigadiers sejr i Bet25 Dansk Derby 2024 oplevede Lone Kaj Nielsen tre gange at eje en hest, der vandt derbyet. Ved sin død havde Lone Kaj Nielsen 16 heste i træning hos Bent Olsen.

Iben Hjorth Buskop fra Stutteri Hjortebo (tv) og ejer Lone Kaj-Nielsen.