Go Fast Shadow gør sig klar til DM for hopper på Fyens Væddeløbsbane

Fredag samles landets bedste hopper på Fyens Væddeløbsbane, når det danske mesterskab for hopper afvikles. Med på startlisten er tidligere Derbyvinder Harper og EM-repræsentanten Gabi Kyvsgård, der begge har skabt sig solide navne i sporten. De to topheste, der begge er trænet af professionelle travtrænere, er dog langt fra alene i feltet. En tredje kandidat, den amatørtrænede Go Fast Shadow, er med sine imponerende resultater i 2024 er klar til at konkurrere om titlen som Danmarks bedste hoppe.


Træneren bag Go Fast Shadow, Brian Crohnager, har på sin egen måde skabt en stærk hest og vi har taget en snak med ham om, hvad det kræver at forberede en hest til et stort løb som dette, og hvad det betyder for ham og hans hest at være med. Hans filosofi er klar: en hest der spiser, er en glad hest, og trivsel og balance er alfa og omega for den østjyske træner. 


”Kun en hest i trivsel kan levere godt”


Brian Crohnager har mange års erfaring som træner, og selvom han grinende indrømmer, at han helst ikke tæller årerne, er der ingen tvivl om, at det er inspirerende viden, han har akkumuleret gennem tiden. Det er især Go Fast Shadows velvære, der er i fokus, og her har Brian en tydelig opskrift: ”Det handler om at tilgodese deres individuelle behov,” siger han. ”Vi har lært at læse hende, og hun har lært at læse os. Kun en hest i trivsel kan skabe gode resultater – det er ligesom med os mennesker, vi kan ikke levere, hvis vi ikke har det godt.”


Denne filosofi afspejler sig tydeligt i deres daglige rutiner. ”Alfa omega er jo, om hesten spiser og drikker det, man serverer – det er virkelig dér, man kan se, om hesten trives,” understreger Brian. At sikre, at Go Fast Shadow tager godt for sig af foderet, er et af de første tegn på, at hun er i balance og klar til at præstere.

Go Fast Shadow efter sejr med Birger Jørgensen i sulky Foto: Flemming Andersen

En fast rutine og frirum skaber styrke


At være amatørtræner kræver en helt særlig disciplin, især når man også har et fuldtidsarbejde ved siden af. Og Brian har fundet en tilgang der får livet som træner til at gå op med hans professionelle og private liv: ”Jeg arbejder om natten, så når jeg kommer hjem ved fem-tiden om morgenen, fodrer jeg hestene,” fortæller han. ”De får en pause og bliver derefter lukket ud i det fri, uanset vejret. De skal ud og være frie, det er med til at give dem styrke.”
Træningen foregår enten på gårdens egen bane eller i skoven, og om eftermiddagen kommer Brians kæreste, Jeanne, hjem og ”tilføjer magien med hendes behandlinger og øvelser. ” som Brian udtaler det. 


For Brian og Jeanne handler det om at skabe de bedste betingelser for hestene. De har valgt at reducere antallet af heste i stalden for at minimere stress og skabe ro. ”Pointen er bare at finde en god balance. Vi har ro i stalden, og det giver også hestene ro,” forklarer Brian. Han tilføjer: ”nu kommer de hårde måneder snart, og så hjælper det meget at man har det hyggeligt undervejs”


Hyggen og den gode energi i stalden er nøglen – bl.a. derfor har Brian og kæresten Jeanne også helt selv muret hele stalden op, for at skabe de rigtige rammer for deres heste, der er nemlig kun halvmure mellem hestene så de kan socialisere når de er indenfor, det mærker parret at hestene reagerer godt på og det passer godt ind i deres filosofi om at balance og god stemning skaber trivsel og dermed gode resultater. 

Et kig ind i den hjemmemurede stald Foto: Privat foto

En stærk psyke og stærke resultater


Go Fast Shadow går ind til fredagens løb med en stærk psyke, selvom startsporet måske ikke er det mest ønskelige. ”Hun kan skabe gode løb, selvom det ikke er den bedste løbstype,” fortæller Brian. ”Hendes psyke er så god – hun gør bare arbejdet, det er hende, der har taget os hertil.”

De flotte resultater i 2024 kan dog ikke stå uden Brian og Jeannes tilgang til heste. Det er en kombination af hårdt arbejde og en bevidst strategi om at skabe de rette omgivelser for Go Fast Shadow. ”Hun er en stærk hest, og hun har løst alle de hårde opgaver, hun har stået overfor. Vi har fundet en hverdag, der ikke stresser hende, og det er det, der har gjort forskellen,” siger Brian, der ikke tøver med at give sin hest æren for de præstationer, hun har leveret.


Midlerne er vigtigere end målet 


For Brian Crohnager vil en sejr på fredag være skønt. Men som han selv siger, er det ikke som sådan sejrene, der driver ham og Jeanne. ”Det vil være vanvittigt flot at vinde, men vi nyder jo bare det hele. Det er den fælles interesse, der driver os – vi nørder bare rigtig meget,” forklarer han.


Fredagens løb bliver uden tvivl et spændende løb, men uanset resultatet har Go Fast Shadow allerede bevist, at hun kan konkurrere med de bedste. ”Hun fortjener bare at være med til det her løb – det hun har præsteret, det er der ikke særlig mange, der gør,” afslutter Brian stolt.


Go Fast Shadow er altså klar til DM for hopper med Birger Jørgensen i sulkyen, og det er startlisten for hele løbsdagen også, du finder startlisten for dagens travløb her.