En flot travweekend i Paris er overstået, og det er ikke kun på ovalen på Vincennes, at aktivitetsniveauet har været højt.
Traditionen tro har dagene også budt på mange internationale møder og ikke mindst den årlige generalforsamling i UET – den europæiske travorganisation.
Torsdag var Svensk Travsport vært ved det årlige møde mellem de nordiske lande med præsentationer af status på travfronterne i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Emnerne var bl.a. samarbejde i relation til reglementer herunder dopingsamarbejdet og den igangværende opgave til sikring af hestevelfærden, der ikke må begrænses af landegrænser.
Dertil skal lægges en interessant drøftelse af en række udfordringer, der går på tværs af de fire lande. Udviklingen i antallet af aktive og med særligt fokus på hesteejere og amatører går i hele Norden desværre den forkerte vej. Det kommer naturligvis til udtryk i antallet af heste til rådighed og derved løbsplanlægningen, og trods forskellige vilkår, rammer og forudsætninger er det blot at konstatere, at vi alle arbejder med ensartede udfordringer.
Desuden kigger de fire lande på, hvordan vi gør sporten endnu mere interessant i forhold til publikumstallene og dermed et fokus på sportens kommercielle muligheder.
Sammenfattende kan vi fra dansk side konkludere, at de igangværende indsatser i Dansk Hestevæddeløb og med afsæt i workshops med sportens interessenter er nødvendige skridt for fremtiden.
UET – skærpede animeringsregler for hele Europa
Lørdag formiddag var delegerede fra alle medlemslandene samlet til den årlige generalforsamling i Union Européenne du Trot (UET), der er paraplyorganisationen for europæisk travsport.
Generalforsamlingens overordnede tema var hestevelfærd med emner som animering, genetisk doping, livet efter løbskarrieren, ”Social Licens to Opperate”, skærpet dopingkontrol på tværs af landegrænser og brug af udstyr.
De nordiske lande har igennem en årrække været bannerfører for skærpelse af animeringsreglerne. Det er imidlertid ikke længere kun de nordiske lande suppleret med bl.a. Tyskland, Holland og Schweitz, som slår på tromme for skærpede reglementer.
Nu lyder samme toner også fra Frankrig, der naturligt er en vigtig spiller i UET. Det blev vedtaget, at alle UET-landene senest 1. april 2025 skal have indarbejdet en ny ordlyd i deres animeringsreglement, og som kommer til at lægge sig tæt op af den nordiske version.
På generalforsamlingen blev tillige vedtaget et europæisk forbud mod stambogsføring af føl avlet ved brug af frosne embryos. Dette skal ses som et led i forbud imod genetisk doping, og lidt i samme boldgade var der endvidere flertal for, at DNA-kontrol erstattes af en bedre teknik kaldet SNP.
Navnes skal også, at England efter mange års venten og og lige så mange ansøgninger nu er blevet medlem af UET og dermed bliver medlem nr. 26.
Italien er for alvor tilbage til det europæiske samarbejde og skal afholde Jockey-EM i 2024, ligesom italienerne har fået tildelt finalen i UET Elite Grand Prix i 2026. Også afholdelsen af verdenskonferencen i 2029 placeres i støvlelandet.
Og slutteligt er landenes største løb og herunder gruppeløb stort set planlagt. Der kan forventes en offentliggørelse inden for nogle få uger.