Stig Holst Hartwig er ny bestyrelsesformand i Dansk Hestevæddeløb. Og han er ikke i tvivl om sin rolle: Han er trådt ind i sporten med ét klart formål – at bidrage til at sporten skal løftes som helhed.
Selvom han ikke selv kommer fra hestevæddeløbssporten, er det netop sportens nerve, passion og kultur, der har motiveret ham til at tage opgaven på sig:
“Hestevæddeløbssporten er en spændende og givende verden. Man møder passionerede mennesker, stærke traditioner og en helt særlig puls. Når man parkerer bilen og går langs stalde og træer – omgivet af heste – så mærker man det. Man skal næsten være lavet af dødt materiale, hvis man ikke tænker: ‘Det her er fandme et dejligt sted.’”
Stig er en mand med sport i blodet. Som tidligere divisionshåndboldspiller og trofast Manchester United-fan kender han alt til både modgang og et liv, hvor sporten er altopslugende – og ikke mindst til det fællesskab, som binder folk sammen og skaber resultater. Og netop det fællesskab er afgørende i hans tilgang til bestyrelsesarbejdet.
“Jeg har valgt at gå ind i bestyrelsen, fordi jeg mener, at jeg her kan bidrage med noget relevant og noget af værdi – både i forhold til de opgaver, der skal løses, og i forhold til selv at få en blød overgang fra et arbejdsliv på fuldtid. Jeg kommer med en ambition om og en tro på, at jeg med min erfaring kan hjælpe og bidrage til at bringe sporten et bedre sted hen. En tro, der bl.a. hviler på, at jeg i en eller anden udstrækning har stået overfor de fleste typer udfordringer. Dermed ikke sagt, at jeg på nogen måde kender svaret på det meste, men jeg er sikker på, at jeg har gode forudsætninger for at kunne varetage hestevæddeløbssportens interesser bedst muligt.”
Erfaring fra erhvervslivet – og respekt for sportens kompleksitet
Med en solid baggrund i strategi og organisationsudvikling ved Stig, hvor vigtigt det er at balancere mange interesser – og hvor let det kan gå galt, hvis fællesskabet smuldrer. Derfor mener han, at en af bestyrelsens vigtigste opgaver er at understøtte DHVs direktion i deres ambition om at skabe tillid og samle sporten:
“Når økonomien er presset og tilliden til fællesskaber ikke er til stede, så er det naturligt, at der kigges indad og fokuseres på: ‘Hvordan man varetager egne interesser?’ Det er forståeligt. Men det er også det, der kan spænde ben for mærkbar og værdiskabende fremdrift. Derfor skal vi i stedet vende blikket udad – og se os selv som den større helhed, vi er en del af.”
Den erkendelse stod klart allerede ved et fælles dialogmøde den 22. marts, hvor sportens udfordringer og forudsætninger blev fremlagt for bl.a. den nye formand:
“Sporten har en rig kultur og historie – men også en kompleks intern arv. Der har været beslutninger truffet uden for åbne fora, og det har sat sig i og slidt på tilliden. Det skal vi have genopbygget. Når vi laver en plan, skal den stå fast – medmindre forudsætningerne ændrer sig, og så skal det kommunikeres ærligt ud.”
“Det er ikke DH, der skal gøre det hele”
Stig ser det som afgørende, at flere aktører i sporten får medansvar og ejerskab for fremtidens planer:
“Jeg ved, hvor givende det er at involvere relevante interessenter i arbejdet – at få dem med til bordet og være med til at udforme planerne. Det skaber et højere grad af ejerskab og indsigt i, hvad vi har gang i,” siger han og tilføjer:
“Man kan naturligvis ikke invitere alle afdelinger ind, men man kan invitere nogle, der repræsenterer enheder eller geografiske områder, til en samtale og blive enige om, hvad der skal prioriteres, hvor ressourcerne skal sættes ind, og hvem der gør hvad. Det er jo ikke DH, der skal gøre det hele. Måske sidder de dygtigste til at løse en opgave et andet sted – og så kan vi bidrage og understøtte hinanden på den måde. Sådan at vi i højere grad sammen spørger: ‘Hvad ønsker vi?’ – og hvordan kan det så opnås via fælles ressourcer?”
Han understreger, at arbejdet med sammenhæng og inddragelse også er en prioritet hos direktionen – og at vigtigheden af fællesskab ikke bare er en kliché, selvom det kan lyde sådan:
“Det kan godt lyde som en floskel, men jeg er ikke i tvivl: Potentialet ligger i fællesskabet. Man kan godt optimere lokalt – men hvis vi ikke løfter blikket og ser, at vi er en del af en større helhed, så bliver det svært at skabe varig udvikling.”
"Man skal næsten være lavet af dødt materiale, hvis man ikke tænker: ‘Det her er fandme et dejligt sted.’”
En mand med en plan
Som formand ser Stig det som sin opgave at understøtte direktionen og selskabet og finde konkrete planer og løsninger, der kan udnytte de muligheder der ligger i sporten og banerne, og som er levedygtige i sporten:
"Jeg tror på, at når vi taler om planer, handlinger og initiativer, så er en af drivkræfterne bag en bedre økonomi netop at skabe større synlighed for sporten. Der er ingen tvivl om, at det at trække publikum til banerne også trækker folk til sporten generelt. Det er en uomtvistelig drivkraft, der fører mange positive effekter med sig"
Men Stig er også bevidst om, at levedygtige planer skal kunne leve lokalt. Derfor ønsker han også selv at komme tættere på sporten:
“Jeg kan ikke bidrage kvalificeret, hvis jeg ikke forstår kulturen og behovene i sporten. Så jeg vil opsøge dialogen, besøge stederne og lytte. Det er den viden, jeg kan bruge i bestyrelseslokalet – og som gør, at vi kan tage gode diskussioner og skabe løsninger, der også kan bakkes op lokalt.”
“Vi skal have hinandens ryg”
Noget af det, Stig brænder for, er at genskabe en kultur, hvor man bakker hinanden op – også når det er svært:
“Det skader sporten, når der bliver talt negativt uden hjemmel. Når der florerer rygter og halve sandheder, undergraver det både udvikling og tillid. Det ansvar ligger hos os alle. Vi skal turde sige stop – og vi skal stå på mål for det, vi har aftalt. Hvis man vil fremad, så kræver det, at vi har hinandens ryg.”
Der er altså ingen tvivl: Den nye bestyrelsesformand er kommet for at skabe sammenhængskraft – og for at sikre, at sporten står stærkere i fremtiden.
“Jeg kommer kun med én eneste intention – og det er, at sporten som helhed skal lykkes bedre. Jeg har ikke en eneste interesse eller ønske om at prioritere dele eller grene af sporten. Jeg har blot et ønske om at løfte sporten som helhed.”