Signe lever derbydrømmen - igen

Sidste år triumferede Signe Holst som delejer og staldmand med Harper i Dansk Hoppe Derby. I år er hun atter med i topstriden som oppasser for en af favoritterne Juno.

Glæden, forventningerne og spændingen op til derbyweekenden lader sig tydeligt aflæse af glimtet i øjnene hos Signe Holst, da vi træffer hende på Michael Lønborgs træningscenter syd for Skanderborg:

Her pusler hun bl.a. om en af favoritterne til Dansk Hoppe Derby. I tilfælde af sejr i lørdagens største løb vil Juno følge op på sidste års triumf med Harper, som i øvrigt er Junos boks-nabo på gården.

»Jeg tror ikke rigtigt, at ord kan beskrive oplevelsen med Harpers derbysejr,« siger Signe Holst, da vi beder hende om at genskabe sig øjeblikket på nu et års afstand.

»Det er virkelig en oplevelse, som man tror man – måske – kun får en gang i livet. Det, at man har været med på rejsen helt fra starten, efter at Harper kom hertil, er nok det, der er sjovest når man står på sidelinjen.«

Måske bliver derbysejren med Harper alligevel ikke nogen “once in a lifetime”-oplevelse for Signe Holst og Michael Lønborg, men hvilke paralleller er der fra sidste år til nu?

»Jeg synes jo egentlig, at det er meget to ens hopper. Også hvad angår den måde, de vandt deres prøver på. Det var ligesom at se Harper da Juno vandt. Men i denne årgang er der flere om det end sidste år. Da havde der hele året været Halløjsa Vang. Hvis vi kunne slå dén, så kunne vi slå alle. I denne derbyårgang er der 4-5 stykker, der blander sig, så det bliver spændende at se,« siger Signe Holst.

Et af spørgsmålene er herefter, om Juno er hurtig nok til at tage føringen i hoppe-derbyet og dublere Harpers bedrift.

»Jeg håber ikke at det bliver en lige så hård åbning, som Harper havde mod Halløjsa Vang, men jeg tror da godt, at Juno kan være med fra start,« siger Signe Holst og signalerer generel optimisme inden derbyet.

»Juno er så tilpas rolig. Hun ved, hvad der skal gøres på banen. Hun bruger ikke nogen unødvendige kræfter. Hun er ikke en af dem, der bare puller sine kræfter væk, og tror jeg godt, at hun kan være med fremme i afgørelsen.«

Juno og Signe Holst i stalden hos Michael Lønborg.

Har den rette indstilling

Foreløbig har pilen kun peget op ad for Juno. Andenpladser i Århus i både kvalifikation og Jydsk 4-årings Hoppe Grand Prix er blevet fulgt op med to sejre i Lunden, senest Derbyprøven. Kulminerer formen i derbyet?

»Jeg tør næsten ikke sige for meget, men man håber jo. Løbet skal køres og alt kan gå galt, men hun har det rette hoved og den rette indstilling til tingene, så hun skal nok klare opgaven. Spørgsmålet er bare, om der er nogen, der kommer foran,« siger Signe Holst.

Hvad er dit forhold til Juno?

»Jeg har passet hende lige siden hun kom til stalden. Til dagligt går hun med Harper i folden, og de “bor” ved siden af hinanden, så det har ligesom været to veninder i stalden. Jeg har da også nogen gange sagt, at Harper nok har forklaret hende nogle ting. Det ved man jo aldrig,« siger Signe med et smil.

Er blevet mere voksen

Ingen kan fortænke Signe i, at Harper har en særlig plads i hendes hjerte, men hengivenheden til Juno er også tydelig.

»Harper er nok den, jeg er mest knyttet til. Hun har også været her i længere tid, men Juno har også en personlighed som man ikke kan lade være med at holde af. Hun er bare helt sin egen. Herhjemme ligner hun ikke en, der vil træne, men når hun er på en væddeløbsbane, er det jo helt anderledes. Så ved hun godt, hvad der skal ske,« siger Signe og tilføjer:

»Juno har udviklet sig en del, både med højde og drøjde. Hun er blevet en lidt mere voksen dame. Hun ved i højere grad end tidligere, hvordan tingene skal gøres i løb. Og ja, jeg tror, at der er mere i hesten.«

--

Signe Holst - fra publikum til staldansat

26-årige Signe Holst har været ansat hos Michael Lønborg i tre år.

»Jeg købte en travhest, Haha Ha, som Michael kørte et par gange. Han stod og manglede staldpersonale. Jeg sagde, at jeg havde ét krav. Det var at jeg skulle have hesten med. Og nu har jeg været her i tre år.«

Ingen i Signes familie har haft direkte med heste at gøre. Hendes indgang til travsporten var at hun kom som publikum på Fyens Væddeløbsbane sammen med sin far.

Signe blev grebet af miljøet og begyndte som 14-årig at komme i stalden hos John Køhler. Siden var hun forbi galopsporten hos Tina Mortensen før hun vendte tilbage til travet.

Hun agter at give virket som staldansat et par år endnu.

»Det er nok ikke mit fuldtidsarbejde resten af livet. Jeg er stadig ung og har meget at lære, men om et par år så kan det da godt være, at man skal se efter at få en uddannelse,« siger Signe Holst.